Orbán tízpontos új akciótervet hirdetett a Parlamentben

Orbán tízpontos új akciótervet hirdetett a Parlamentben

A Fidesz és a KDNP megállapodott a kormánnyal egy munkahelyvédelmi akció elindításáról - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában. A kormányfő egy 10 pontból álló intézkedéscsomagot ismertetett a Parlamentben, ami járulékcsökkentést és új kisvállalkozói adók bevezetését tartalmazza.

Elmondása szerint a - 300 milliárd forintos kiadás - fedezetét a tranzakciós illeték végső formája teremti meg. A miniszterelnök a frakcióvezetői hozzászólásokra reagálva megvédte az egykulcsos adórendszert, a végtörlesztést, valamint Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert és gazdaságpolitikáját.

A miniszterelnök beszédében ismertette a múlt heti EU-csúcstalálkozó eredményeit, majd rátért a kormány növekedési programjának bemutatására.

 

Itt a 10 pont!

A Fidesz és a KDNP megállapodott a kormánnyal, hogy munkahelyvédelmi akciót indít. Ez egy soha nem látott mértékű szociális adócsökkentés lesz - fogalmazott a kormányfő.

A kormánypártok és a kormány 10 intézkedésre tesz javaslatot. Az első 5 intézkedés arra irányul, hogy 5 kiemelt csoport esetében csökkentse a kormány a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást 100 ezer forintos bruttó bérig - mondta Orbán Viktor, aki ezt követően részletezte a 10 lépést.

 

1. A 25 év alatti munkavállalók esetében felére csökkenti a kormány a munkáltatói járulékot.

2. Az 55 év feletti munkavállalók esetében is felére csökken a munkáltatói járulék. Ebben a két esetben tehát 50%-os járulékcsökkentés valósul meg - emelte ki Orbán Viktor.

3. A szakképesítéssel nem rendelkező munkavállalók segítése: 25 és 54 éves életkor közötti munkavállalók esetében megfelezi a járulékot a kormány. Ez a miniszterelnök elmondása szerint negyedmillió ember foglalkoztatását könnyíti meg. Hozzátette: a FEOR 9-es csoportba tartozó munkavállalókra vonatkozik az új rendelkezés.

4. A tartósan munkanélküliek esetében a munkáltatói teher 100%-os csökkentését tervezi a kormány az első két évben és a harmadik évtől a jelenlegi fele lesz a járulék mértéke.

5. A kisgyermekes édesanyák munkavállalásának megkönnyítése érdekében a gyesről és gyedről visszatérő munkavállalók után az első két évben nem kell járulékot fizetni, a harmadik évtől a jelenlegi felét.

Az első 5 intézkedés arról szól, hogy biztonságba helyezzük ezeket a munkavállalói csoportokat - jelentette ki Orbán Viktor, aki ezt a csomagot nagy mértékű szociális- és járulékcsökkentésnek nevezte.

6. A kormány a kisadózók adminisztrációjának csökkentése érdekében bevezeti a kisadózók tételes adózását. A 6 millió forint árbevételnél kisebb vállalkozások esetében az adófizetés egy egyszerű, választható módját vezetjük be - mondta. Ebben az esetben egyetlen adót kell fizetni, főállású vállalkozók esetében havi 50 ezer forintot, mellékállású vállalkozók esetében 25 ezer forintot. Az új adó kiváltja a társasági adót, a személyi jövedelemadót és a szociális hozzájárulási adót. A 6 millió forint alatti egyéni vállalkozók, betéti társaságok és közkereseti társaságok választhatják. A bt-k és kkt-k nem nyújtanak be beszámolót sem, csak bevételi és kiadási számláikat tartják nyilván - magyarázta a részleteket a kormányfő.

7. A kisvállalatok szerepét és súlyát tovább szeretnék növelni a kormány, ennek érdekében a kisvállalatok számára bevezeti a kisvállalatok adóját. Az új kisvállalati adó kiváltja a társasági adót, a nyereség után fizetendő személyi jövedelemadót (vagyis itt az egyéni vállalkozók 10%-os adóterhéről van szó, és nem érintené az osztalék után fizetendő 16%-os adót), a szakképzési hozzájárulást, az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulást. Az adó alapja a nyereség és az vállalkozás által foglalkoztatottak bérköltségének összege. Az adó kulcsa 16% lesz - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint ez az új adó 300 ezer kisvállalkozást és így 800 ezer embert fog érinteni.

8. A kormány bevezeti a pénzforgalmi szemléletű általános forgalmi adózást. Az 500 ezer euró alatti árbevétellel működő vállalkozások csak akkor kötelesek befizetni az áfát, ha nekik azt már kifizették - fejtette ki a lépés részleteit a kormányfő.

9. A számviteli szabályok könnyítésével fogunk segíteni a devizaárfolyamok miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokon - folytatta a kormányfő. Olyan jogszabály módosításra van szükség, hogy 2012-2013-as években a vállalkozások tőkehelyzetének megítélésénél nem kell beszámítani a kedvezőtlen devizaárfolyam mozgás miatt bekövetkező tőkeveszteséget. Nem kell azonnal visszapótolniuk elvesztett tőkéjüket - fűzte hozzá.

10. A növekedési csomag utolsó pontjaként említette a házipénztár rendszerre vonatkozó szabályok lazítását. Emlékeztetett arra, hogy a kormány tavaly jelentősen megemelte a házipénztári készpénz-záróállomány megengedett legmagasabb mértékét, de a szabályozás még így is jelentős adminisztrációt követel meg a vállalkozásoktól, ezért úgy gondolják, hogy a korlátozásokat meg kell szüntetni.

 

Az összesen 300 milliárd forintos költségvetési kiadással járó növekedési és munkahelyvédelmi csomag fedezetét "a tranzakciós illeték végső formája teremti meg" Orbán Viktor elmondása szerint. Ezért külön köszönetet mondott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, a frakciószövetségnek és a gazdasági bizottságnak.

Később képviselői felvetésre reagálva elárulta azt is, hogy a kormány szerint semmi akadálya, hogy július 9-ig vagy 12-ig benyújtsák ezeket a módosító javaslatokat. Ezek után elvégezzük a nyár során a vitát és az ősz kezdetén ezeket meg is szavazzuk - vetítette előre az új akcióterv menetrendjét.

 

Dolgozik a kormány a családi csődvédelem intézményén

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője beszédében a családi csődvédelem felállítását szorgalmazta. Orbán Viktor erre úgy reagált, hogy a kormány egy éve gondolkozik a családi csődvédelmen. Olyan megoldást, ami minden próbát kiáll, még nem találtunk. Én személyesen támogatom a családi csődvédelem intézményét, talán a polgári törvénykönyvről szóló vita során előkerülhet ez a javaslat is - fogalmazott a miniszterelnök.

Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető felszólalására úgy reagált, hogy az előző adórendszer megbukott, mert nem volt családbarát, munkabarát és vállalkozóbarát. A kormány arra kapott felhatalmazást, hogy új adórendszert dolgozzon ki, és Orbán Viktor határozottan elvetette a progresszív adórendszer visszahozatalát, amit az ellenzéki képviselő javasolt.

A kormányfő viszontválaszában egyúttal megvédte a végtörlesztést. Helyes volt, amit tettünk, mert a középosztálynak segítettünk - nyomatékosította.

A Matolcsy György személyét és gazdaságpolitikáját támadó ellenzéki hozzászólásokkal kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette, hogy azért ellenzik a nemzetgazdasági minisztert, mert "van egy nem liberális, történelmi tetteket végrehajtó minisztere az országnak". Ehhez gratulálok a miniszternek - vette védelmébe a minisztert Orbán Viktor. Matolcsy György szerinte olyan tetteket hajtott végre, amelyeket egyetlen kormány és egyetlen gazdasági miniszter sem vállalt. Nélküle nem lenne bankadó, multiadó és nem lenne a családokat támogató adórendszer - fogalmazott.

 

Mi történt Európában?

Orbán Viktor parlamenti felszólalásának elején a múlt heti EU-csúcsértekezlet eredményeit foglalta össze. Rövid távú intézkedésekkel megoldást találtak az euróövezet vezetői Spanyolország és Olaszország likviditási problémáinak kezelésére. A mértéktartó bizakodás most indokolt - vélekedett a kormányfő, aki azt is hozzátette, hogy a miniszterelnöki csúcson hosszú távú döntéseket alapoztak meg. Egy teljes politikai unió létrehozása a cél. Ezért arra kérem a Parlament illetékes bizottságait, az alkotmányos kérdésekkel foglalkozó bizottságokat is, hogy vegyék napirendre és kezdjék meg a javaslat tárgyalását - mondta.

A miniszterelnök beszélt az uniós pénzügyminiszterek június 22-i döntéséről is, amikor eltörölték a kohéziós források felfüggesztéséről szóló szankciót. A pénzügyminiszterek tanácsa érvénytelenítette a korábbi döntését, egyöntetűen tették mindezt - emelte ki.

A döntés kapcsán Orbán Viktor felidézte, hogy 2010-ben az új kormány megalakulásakor az ország a szakadék szélén állt. A költségvetés köszönőviszonyban sem volt a valósággal, hajszálnyira voltunk az államcsődtől. Ezért a célunk az volt, hogy visszarántsuk az országot a szakadék széléről. Régi eszközökkel ezt nem lehetett volna megtenni, ezért új eszközökre volt szükség és tabuk ledöntésére - emelte ki.

Az elmúlt két évben heves vitát folytatott a kormány az Európai Unióval. A leghevesebb vita 3 kérdésben zajlott az EU-val: a bankokat be lehet-e vonni a közös teherviselésbe, ki lehet-e menteni a devizahiteleseket korábban nem alkalmazott lépésekkel, jelentős adócsökkentést a válság idején végre lehet-e hajtani. Ez a vita két évig húzódott. Kaptunk dühödt sértéseket, leminősítéseket és büntetést is kilátásba helyeztek - emlékeztetett. A vita csúcspontja az volt, amikor az EU felfüggesztette a Magyarországnak járó kohéziós forrásokat. 10 nappal ezelőtt azonban ez a vita lezárult, Magyarország győzött - utalt a június 22-i Ecofin-ülésre a kormányfő, aki hangsúlyozta, hogy Magyarország más úton jár, mint Európa, de kiderült: "számunkra járható ez az út és sikeres".

 

Sikeres magyar út

Aggasztó hírek érkeznek a nyugdíjak csökkentéséről más országokból, mi azonban megvédjük a nyugdíjak értékét. Aggasztó hírek jönnek a munkahelyekről, mi növeltük a foglalkoztatást. Durva megszorításokról érkeznek hírek, Magyarország viszont megújította gazdasági és társadalmi életét, és megőrizte a politikai stabilitást - ismertette. Orbán Viktor szerint Magyarország emiatt egyre tisztességesebb bánásmódra számíthat.

A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy Magyarországnak papírja van róla, hogy a magyar út sikeres. Céljainkért a legkeményebb vitát is hajlandóak vagyunk vállalni. Kitartunk az eddigi gondolkodásunk és logikánk mellett: vagy találunk egy utat, vagy építünk egyet - magyarázta.

Orbán Viktor azt is elárulta, hogy eddig 400 ezren küldték vissza a nemzeti konzultáció kérdőívét. Egy dolog biztosan látszik, attól félnek az emberek, hogy elveszítik munkahelyeiket. Ezért cselekedni kell. Meg fogjuk védeni a magyar emberek munkahelyeit is - vezette fel a kormány új akciótervének bemutatásán.

www.portfolio.hu

Honlapunk magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében sütiket használunk.

A sütik önmagában semmilyen módon nem képesek a látogatót azonosítani, csak a látogató gépének felismerésére alkalmasak.

A rendszer cookiek alkalmazásának célja, hogy Ön zökkenőmentesen böngészhessen, érvényességi ideje a munkamenet (böngészés) befejezéséig tart.

Google Analytics cookiek alkalmazásának célja, hogy a honlapunk látogatói forgalmáról tájékoztasson minket (pl. napi látogatások). Az automatikusan rögzített IP címeket 24 hónapig tárolja. A cookiet számítógépéről bármikor törölheti, illetve beállíthatja böngészőjét úgy, hogy a cookiek alkalmazását tiltsa.

x

Honlapunkon sütiket használunk a jobb működésért Részletes leírás